Vervangbouw zit in de lift

Het verlaagde btw-tarief van 6% doet Vlamingen massaal slopen en heropbouwen”. Dat meldde de Bouwkroniek in april. Ook bij Danilith zien we een stijgende interesse in heropbouw, al blijven nieuwbouwprojecten het goed doen. We zetten alle feiten voor jou nog eens op een rijtje.

Bouwgronden worden schaars (en duur)

Wie een nieuwe woning wil bouwen, moet eerst op zoek naar een bouwgrond. Maar een grond vinden die al jouw vakjes afvinkt, is vandaag lang niet evident. Goede locatie. Check? Binnen je budget. Check?? De juiste oppervlakte. Check??? Dan is het vaak makkelijker (en goedkoper) een bestaande, oudere woning te kopen, die af te breken en er een nieuwbouwwoning op te zetten. Dat heet vervangbouw of afbraak- en heropbouw en die formule zit sterk in de lift. We leggen je uit waarom.

Fiscaal voordelige én duurzame bouwformule

Terwijl je voor de bouw van een nieuwbouwwoning 21 procent btw betaalt, geldt voor vervangbouw een veel voordeliger tarief: breek je een oudere woning van minstens 10 jaar af en zet je op dezelfde plaats een nieuwbouwwoning, dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Zo zien vele kandidaat-bouwers toch nog een mogelijkheid om hun woondromen te realiseren binnen hun budget. De btw-winst kan immers aardig oplopen.

Naast een financieel voordeel, helpt sloop en heropbouw bovendien om het verouderd vastgoedpatrimonium duurzamer te maken. Een must, want tegen 2050 moeten alle woningen een energielabel A hebben. Nieuwbouwwoningen halen dat tegenwoordig met de vingers in de neus. Bestaande woningen daarentegen… De verlaagde btw op heropbouw kan dus een mooie stimulans zijn om ook in dat segment van de markt energiezuinig te bouwen.

De voorwaarden voor vervangbouw

Let wel op: niet elke woning komt in aanmerking voor afbraak en heropbouw. Wil je van het voordelig btw-tarief genieten, dan moet de woning ouder dan 10 jaar zijn en gedurende 5 jaar de eigen en enige woning van de koper. Bovendien mag de nieuwbouw die je in de plaats zet niet groter zijn dan 200 m². Gelukkig heeft de overheid sinds 1 januari 2021 het voordeeltarief uitgebreid naar heel België. Nog tot 31 december 2022 kan je een beroep op deze maatregel doen.

Hoe gaat Danilith te werk?

Bij Danilith hebben we een ruime ervaring opgebouwd met dergelijke projecten. We kunnen je dan ook een vlot verloop garanderen van de sloop tot de heropbouw. Wij zorgen voor de vergunningen en organiseren de werken van A tot Z.

Je kan daarbij kiezen tussen 2 bouwformules:

  • De À la carte formule biedt je alle vrijheid om een nieuwe woning te bouwen volgens je eigen plan.
  • In de Comfort-reeks biedt Danilith je de keuze uit 26 typewoningen.

Is het terrein na de afbraak bouwklaar, dan zetten we er in 6 maanden een gloednieuwe woning op. Dat kan dankzij ons beproefd snelbouwsysteem. De afwerking? Die kies je helemaal zelf!

Hoeveel kost vervangbouw?

En tot slot de vraag van 1 miljoen: hoeveel kost vervangbouw? Afbraak en heropbouw mogen dan al een fiscaal en financieel voordeel opleveren, de prijs van vervangbouw hangt natuurlijk af van de grootte van je woning, de afwerkingsgraad enzovoort. Wil je daar een beter zicht op krijgen of meer informatie ontvangen? Contacteer ons hier voor een voorstel op maat.