Sloop en heropbouw aan 6% btw

Totaalrenovatie van uw woning? Kies voor heropbouw

Een oude woning aanpassen aan het huidig wooncomfort, moderniseren en energiezuiniger maken, is niet eenvoudig en kan zelfs behoorlijk kostelijk uitvallen. Daarom is het dikwijls voordeliger om de woning af te breken en er een nieuwe te bouwen. Dat noemen we sloop en heropbouw.

Wat je moet weten over sloop- en heropbouw

Bij sloop en heropbouw wordt de woning tot op de grond afgebroken en weer gebouwd conform de geldende energienormen. Het is een duurzaam en waardig alternatief voor wie zijn huis volledig wil laten renoveren. Vooral bij oude woningen die zich in zo’n slechte staat bevinden dat een gewone totaalrenovatie technisch en financieel een te zware investering vraagt, is heropbouw een interessante keuze.

Mooi meegenomen : bij afbraak en heropbouw van (oude) privéwoningen geniet u van een verlaagd tarief van 6% btw in plaats van 21%.

Al overtuigd van sloop en heropbouw als alternatief voor een totaalrenovatie? Contacteer ons dan hier voor meer informatie over onze formule.

Geniet van een verlaagd btw-tarief van 6%

Regel vanaf 1 januari 2024

De specifieke regeling voor het verlaagd btw-tarief van 6% die enkel van toepassing was voor 32 centrumsteden is weggevallen. Vandaag geldt een algemene permanente regel voor sloop- en heropbouwprojecten in het hele land en moet er worden voldaan aan enkele voorwaarden.

  • Het moet gaan om je enige en eigen woning.
  • Je moet minstens 5 jaar zelf in de woning wonen.
  • De totale bewoonbare oppervlakte mag maximum 200 m2zijn.

Sinds 1 juni 2024 is het verlaagd tarief van 6% uitgebreid naar afbraak- en heropbouwprojecten, uitgevoerd door particuliere of professionele investeerders, waarbij de herbouwde woningen voor een lange periode rechtsreeks verhuurd worden aan particulieren.

Net zoals bij de algemene regeling rond afbraak en heropbouw zijn er ook hier drie basisvoorwaarden aan gekoppeld.

  • De totale bewoonbare oppervlakte van de woning mag niet meer dan 200 m2 bedragen.
  • De woning moet rechtstreeks worden verhuurd voor een periode van 15 jaar.
  • De huurder mag enkel een particulier zijn die er zonder uitstel zijn domicilie moet hebben.

De toepassing van het verlaagd btw-tarief betreft uitsluitend de afbraak van gebouwen en heropbouw van privéwoningen en is niet van toepassing op de verkoop van nieuwe woningen.

Hoe gaat Danilith te werk?

Onze 100 jaar ervaring in de bouwsector staat garant voor een vlot verloop van de sloop tot de heropbouw. Wij zorgen voor de vergunningen en organiseren de werken van A tot Z.

Het is bovendien een heel flexibele formule waardoor u bij Danilith de keuze hebt tussen :

  • De À la carte formule biedt u alle vrijheid om een nieuwe woning te bouwen volgens uw eigen plan.
  • In de Comfort-reeks biedt Danilith u de keuze uit een reeks typewoningen.

Is het terrein na de afbraak bouwklaar, dan zetten we er in 6 maanden een gloednieuwe woning op. Dat kan dankzij ons beproefd snelbouwsysteem. De afwerking? Die kiest u helemaal zelf!

Wat is de kostprijs?

De prijs van de bouw hangt af van de grootte van de woning, de afwerkingsgraad, etc.

Benieuwd naar de kostprijs van uw project? Of meer informatie ontvangen? Contacteer ons hier voor een voorstel op maat.