Huren of kopen, wat is het voordeligst?

Deel dit artikel op

Een huis huren of je eigen droomwoning kopen? Wat je ook verkiest, het is een grote stap die je zet. Eén waar je financieel goed moet over nadenken. Maar waar doe je nu uiteindelijk het meeste voordeel bij? Wij gingen het voor je na.

Waarom kiezen voor huren?

Een huis kopen is een hele investering. Daarom kiezen veel mensen (vooral jongvolwassenen) ervoor om in afwachting van meer financiële middelen eerst de huurmarkt te verkennen. Want al zitten de huurprijzen in de lift, een woning huren blijft een aantrekkelijke oplossing voor wie voorlopig minder financiële slagkracht heeft of nog wat meer flexibiliteit in zijn leven wil inbouwen. Een huurcontract kan je nu eenmaal relatief eenvoudig opzeggen. Eens je een huis koopt en een lening afbetaalt, ben je minder vrij en kan je niet zo snel verhuizen.

Als huurder hoef je ook geen aankoopkosten te betalen zoals aktekosten, het ereloon van de notaris, registratierechten en kosten verbonden aan het afsluiten van een hypothecaire lening. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de waarborg en de vaste kosten (elektriciteit, gas, water …).

Waarom kiezen voor kopen?

Nu de huurprijzen stijgen en de rente op woonleningen historisch laag staat, wordt kopen steeds interessanter voor een breder publiek. Bij een woonkrediet met vaste rentevoet blijft het bedrag dat je moet afbetalen ook constant. Het slaat niet op, in tegenstelling tot huurprijzen die jaarlijks kunnen aangepast worden. Je geniet dus bij de aankoop van een huis van meer zekerheid. Zelfs al heb je een woonkrediet met variabele rente, dan nog zit je vandaag op langere termijn safe. De banken verwachten immers niet dat de rente de komende jaren plots zal omhoogschieten… 

Een huis kopen is met andere woorden een goede en duurzame investering. Je betaalt vooraf een groot bedrag en gaat een lening aan voor enkele jaren. Maar op het einde van de rit is het huis van jou. Je investeert in je eigen woning, je moet geen rekening houden met de eisen van de verhuurder en je bepaalt helemaal zelf hoe jouw droomhuis eruitziet.

Bovendien kun je dankzij onze sleutel op de deur formules perfect de woning bouwen die binnen je budget past.

Bouw je eigen droomhuis met Danilith

Ben je op zoek naar een instapklare sleutel op de deur woning die volledig afgewerkt is? Of bouw je liever volgens eigen plan en doe je de afwerking helemaal zelf? Danilith laat jou de keuze tussen twee formules.

Zo kan je kiezen voor de Comfort-formule als je geen onbeperkt budget hebt. Bij onze 22 typewoningen zit ongetwijfeld een huis dat voldoet aan jouw wensen. De prijs begint bij € 150.650, inclusief btw.

Heb je een ruimer budget en wil je meer keuzevrijheid, dan kan je volgens eigen plan À la carte bouwen.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Danilith voor jou kan betekenen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je kan ook altijd een kijkje nemen bij onze referenties of een gratis brochure aanvragen.

Contacteer ons

BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN

- Wortegem-Petegem (Tjammelsstraat 45)
- Roosdaal (Ninoofsesteenweg 58)