Ecologisch en circulair bouwen met Danilith

Duurzaam bouwen? Met materialen die een lage ecologische voetafdruk hebben en een systeem dat efficiënt gebruikmaakt van hernieuwbare grondstoffen en energie? In het kader van een klimaatneutraal Europa tegen 2050 is dat een nobrainer. Toch voor Danilith, want wij zetten al jaren in op ecologisch en energie-efficiënt bouwen. Duurzaamheid zit in ons DNA.

Energie-efficiënt bouwen? We deden het al in de jaren 70!

In een tijd dat isolatie nog een nice to have was, en zeker geen must, bouwde Danilith al woningen die zo goed geïsoleerd waren dat ze decennia later nog altijd aan de normen voldeden. We schrijven de jaren 70, een periode van hoge energieprijzen als gevolg van een wereldwijde oliecrisis (klinkt bekend in de oren?). In de Belgische bouwmarkt waren we een van de eerste bouwbedrijven die het ecologisch belang van degelijk geïsoleerde sleutel-op-de-deur woningen inzag. We ontwikkelden een eigen bouwsysteem waarmee we efficiënt, in onze ateliers woningen konden maken die voorzien waren van kwalitatieve isolatie.

In de volgende jaren en dankzij het gebruik van nieuwe technologieën en materialen, slaagden we erin ons systeem steeds verder te perfectioneren. Daken en muren isoleren volgens de huidige EPB- of BEN-normen is voor ons een koud kunstje. En daar stopt het niet. Als pionier in energie-efficiënt bouwen zetten we vandaag resoluut in op circulair bouwen, met maximale aandacht voor het gebruik van duurzame en recycleerbare materialen, zoals FSC-gekeurd hout.

Een duurzame bouwpartner met een groen hart

Niet enkel met ons uniek bouwsysteem laten we ons van onze meest ecologische kant zien. We presenteren onszelf graag als een milieubewuste onderneming met het groene hart op de juiste plaats. Een overzicht van ons ecologisch engagement:

  • De energie voor onze ateliers en kantoren halen we voor een steeds groter deel uit hernieuwbare energiebronnen. De steenlegrobot werkt zelfs volledig op zonne-energie afkomstig van de honderden zonnepanelen die op het dak van de productiehal liggen.
  • Het water dat we in ons bouwproces gebruiken wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt. Zo besparen we jaarlijks aanzienlijke hoeveelheden water en dat is in het huidige veranderende klimaat geen overbodige luxe.
  • Omdat we de muren en daken van onze woningen praktisch volledig afwerken in onze ateliers – tot en met het schrijnwerk en de isolatie toe – beperken we het werftransport tot het absolute minimum. Zo houden we onze CO-uitstoot laag, ook omdat we sterk investeren in ecologische mobiliteit. Voor ons elektrisch en hybride wagenpark hebben we laadpalen geplaatst op ons terrein in Wortegem-Petegem. En nog meer groene mobiliteit: werknemers krijgen de mogelijkheid om met een elektrische fiets naar het werk te komen.

Slim & circulair = zuinig omspringen met afval

Circulair bouwen draait tenslotte ook om het recupereren en recycleren van de bouwmaterialen die we gebruiken. Bij Danilith hanteren we daartoe het lean & green principe. Het betekent dat we slim omspringen met bouwafval en afval op de werf zoveel mogelijk willen vermijden. Zo pakken we dat aan:

  • Bij het samenstellen van de gevelelementen bestuderen we alles grondig op voorhand. Elektriciteitsleidingen zitten bijvoorbeeld al in de muur waardoor er op de werf geen sleuven gekapt of geslepen moeten worden. Dat geeft minder stof (en overlast voor de omgeving) en minder afval.
  • Funderingen maken we met voorgespannen balken. Bekisten op de werf is hierdoor overbodig.
  • Bouwen in een atelier biedt het voordeel dat we resten van plastiek, beton, hout enz. makkelijker kunnen sorteren en recupereren. Ook de bekistingen in de ateliers worden hergebruikt, net zoals het zand voor tussen de gevelstenen (om te verhinderen dat er beton zou tussen lopen).

Kortom, met Danilith bouwen is kiezen voor duurzaam en energie-efficiënt bouwen. Waar we echter niet op bezuinigen en met plezier véél energie insteken, zijn onze klanten. Jij kan erop rekenen dat we er alles aan zullen doen om hun duurzame bouwdromen mee te helpen realiseren.

Benieuwd hoe Danilith voor jou een bijna-energieneutrale woning kan bouwen?

Bezoek onze kijkwoningen, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan. Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken? Contacteer ons hier.