Duurzaam bouwen = gezond wonen

Een gezonde levensstijl is een hot topic. Veel beweging, gezonde voeding, voldoende slaap: het zijn de vaakst genoemde pijlers voor een gezond leven. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat jouw woning ook kan bijdragen tot die gezonde levensstijl? Duurzaam bouwen zorgt voor een gezond binnenklimaat en heeft niet enkel een positief effect op de bewoners maar ook op het milieu. Goed nieuws dus voor toekomstige generaties.

Wat houdt duurzaam bouwen in?

In de eerste plaats draagt duurzaam bouwen bij tot een gezonde levensstijl (zie verder) maar daarnaast zorgt het ook voor een veel lager energieverbruik, wat zich vertaalt in een lagere energiefactuur. Dit zijn positieve effecten op korte en middellange termijn voor de huidige bewoners of generaties.

Toekomstige generaties profiteren van het feit dat duurzaam bouwen bijdraagt tot een beter milieu. Er wordt veel minder energie verbruikt en de woningen worden gebouwd met duurzame grondstoffen/materialen.

De overheid heeft hier trouwens een doelstelling van gemaakt met het BEN-wonen. Een BEN-woning of bijna-energieneutrale woning wordt verplicht vanaf 2021 voor alle nieuwbouwwoningen. De BEN-woning haalt zijn energie uit groene energiebronnen waardoor het E-peil zakt. Meer info over de steeds strengere energie-eisen en het E-peil vind je hier.

Om dit te verwezenlijken, moet je uiteraard met zeer veel aspecten rekening houden.

Waarmee moet je rekening houden?

Locatie, oriëntatie, type bebouwing en indeling

Duurzaam bouwen begint al met de locatie van de woning. Woon je dicht bij je werk, de stad of is er openbaar vervoer in de buurt? Dan kan je alvast rekenen op een lager brandstofverbruik.

Hou daarnaast ook rekening met de type bebouwingen. Een open bebouwing heeft een hoger energieverbruik dan een half-open of gesloten bebouwing. Verder zal een ruime villa ook veel meer energie verbruiken dan een compacte woning.

Ook de indeling van de woning draagt bij tot een energie-efficiëntere en duurzamere woning. Een woning waarvan het dak en het woongedeelte naar het zuiden gericht zijn, kunnen veel efficiënter gebruikmaken van de zon. Een garage of berging kan dan weer best aan de noordzijde van de woning geplaatst worden. Maak in de zomer dan wel gebruik van zonnewering om oververhitting tegen te gaan. Hierover verder meer. Tot slot kun je ook besparen op je energiefactuur door de woning in kleinere ruimtes te verdelen, die afzonderlijk verwarmd kunnen worden.

Duurzame bouwmaterialen

Maak gebruik van duurzame bouwmaterialen die voldoen aan alle reglementeringen en certificaten of labels. Denk maar aan natuurlijke isolatiematerialen, kalk en gips, verf, houtsoorten of bakstenen. Zo ben je zeker dat de bouwmaterialen op een milieuvriendelijke manier vervaardigd zijn en de impact op het milieu, zowel vandaag als morgen, gering is.

Een gezond binnenklimaat met isolatie, ventilatie en zonnewering

Het isoleren van je woning voorkomt warmteverliezen en houdt de binnentemperatuur, zowel in de winter als in de zomer, constant. Dit creëert een comfortabel gevoel en bovendien zal je de verwarming of airco minder moeten inzetten om een ideale temperatuur te bereiken. Je verbruikt dus minder energie.

Hou bij het isoleren van je woning rekening met de volledige bouwschil. Denk aan ramen en deuren, vloer, dak en binnen- en buitenmuren.

Je woning isoleren heeft vele voordelen maar kan er ook voor zorgen dat het huis niet meer ‘ademt’. Zo blijft de ‘vuile lucht’ in de woning hangen, wordt deze niet voldoende ververst en kan er zelfs vocht gevormd worden. Goede ventilatie is cruciaal voor de afvoer van die vochtige, ‘vuile’ lucht en de aanvoer van voldoende verse lucht om een gezond binnenklimaat te bekomen.

Wat vaak vergeten wordt, is een degelijk zonneweringsysteem om de woning af te koelen in de zomer en het warmteverlies te beperken in de winter. Je kan opteren voor binnenzonwering zoals lamellen of vouwgordijnen, of buitenzonwering – bijvoorbeeld een zonneluifel of screen.

Hernieuwbare energiebronnen

Het verwarmen of afkoelen van je woning en sanitair water opwarmen: het kan ook met hernieuwbare energie. Denk maar aan zonne-energie, windenergie, waterkracht of aardwarmte. Toestellen die daarvan gebruikmaken zijn zonnepanelen, vloerverwarming, zonneboilers of warmtepompen.

Die toestellen kosten een flinke duit maar worden steeds efficiënter zodat jouw investering doorgaans al na 10 jaar terugverdiend is.

Energiezuinige elektrische apparaten

Bespaar tot slot zeker niet op energiezuinige apparaten; de toestellen die voorzien zijn van een energielabel A++ of A+++. Die zijn wat duurder in aankoop maar verbruiken gevoelig minder energie zodat ook deze meerkost na enkele jaren gerecupereerd is.

Bouwonderneming Danilith, jouw duurzame bouwpartner

In 2015 lanceerde Danilith het ‘Home Made Homes’-concept: woningen gebouwd volgens eigen recept, met traditionele en duurzame materialen die voldoen aan de strengste energienormen. Duurzaam bouwen loopt dus als een rode draad door ons verhaal. En dat valt duidelijk in de smaak bij de vorige én de toekomstige generaties!

Zoek je een bouwpartner die naar je luistert en rekening houdt met duurzaam bouwen doorheen het volledige bouwproces? En dat in functie van jouw voorkeuren en budget? Dan is bouwonderneming Danilith jouw oplossing.

Wil je meer weten over duurzaam wonen? En wat kunnen wij betekenen voor jou? Contacteer ons hier.

Benieuwd hoe Danilith dat alles in de praktijk omzet? Bezoek onze kijkwoning in Wortegem-Petegem, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan.