Nieuwe wetgeving rond btw-verlaging bij sloop- en heropbouw vanaf 2024

Sinds begin 2024 is de wetgeving rond het verlaagd btw-tarief bij sloop- en heropbouw aangepast. Je kan nog altijd genieten van 6% in plaats van 21%, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat dit voor jouw project zal betekenen? Wij gidsen je door de grootste veranderingen.

Regel vanaf 1 januari 2024

De specifieke regeling voor het verlaagd btw-tarfief van 6% die enkel van toepassing was voor 32 centrumsteden is sinds begin dit jaar weggevallen. Vandaag geldt een algemene permanente regel voor sloop- en heropbouwprojecten in het hele land en moet er worden voldaan aan enkele voorwaarden (zie verder).

Als bouwheer of natuurlijk persoon zal je de veranderingen amper voelen. Je kan immers nog steeds gebruikmaken van het btw-tarief van 6% als je een woning afbreekt en weer opbouwt, al is dit wel gekoppeld aan enkele sociale voorwaarden.

  • Het moet gaan om je enige en eigen woning.
  • Je moet minstens 5 jaar zelf in de woning wonen.
  • De totale bewoonbare oppervlakte mag maximum 200 m2 zijn.

Vanaf 2024 zal je, wanneer je een woning via een bouwpromotor koopt, 21% btw moeten betalen. Al komt er een overgangsmaatregel. Bij projecten waarvan de vergunning voor 1 juli 2023 werd aangevraagd, kunnen alle werkzaamheden nog tot 31 december 2024 gefactureerd worden aan 6% btw.

Ook voor huurwoningen

Bij de publicatie van de nieuwe regelgeving kon je als investeerder of verhuurder niet meer van het verlaagde btw-tarief genieten, tenzij je langdurig verhuurde in het kader van sociale huisvesting.

Die uitzondering is nu versoepeld. Sinds 1 juni 2024 is het verlaagd tarief van 6% uitgebreid naar afbraak- en heropbouwprojecten, uitgevoerd door particuliere of professionele investeerders, waarbij de herbouwde woningen voor een lange periode rechtsreeks verhuurd worden aan particulieren. Die versoepeling moet het aanbod huurwoningen voor gezinnen en alleenstaanden in de krappe huurwoningmarkt een duwtje in de rug geven.

Net zoals bij de algemene regeling rond afbraak en heropbouw zijn er ook hier drie sociale basisvoorwaarden aan gekoppeld.

  • De totale bewoonbare oppervlakte van de woning mag niet meer dan 200 m2 bedragen.
  • De woning moet rechtstreeks worden verhuurd voor een periode van 15 jaar.
  • De huurder mag enkel een particulier zijn die er zonder uitstel zijn domicilie moet hebben.

De nieuwe toepassing betreft uitsluitend de afbraak van gebouwen en heropbouw van privéwoningen en is niet van toepassing op de verkoop van nieuwe woningen, zelfs niet als die bestemd zijn voor een private verhuur.

Voordelen nieuwbouw

Een woning afbreken en weer opbouwen als nieuwbouwwoning blijft dus in heel wat gevallen een voordelige keuze. Naast het verlaagd btw-tarief van 6%, biedt nieuwbouw nog andere voordelen. We zetten ze even voor jou op een rijtje.

  • Focus op energie-efficiëntie dankzij betere isolatie, energiezuinige verwarmingssystemen, hernieuwbare energiebronnen (zonnepanelen, warmtepomp…)
  • Gebruik van nieuwste bouwtechnieken, moderne voorzieningen en kwalitatieve materialen die voldoen aan de hedendaagse normen op het gebied van veiligheid, comfort, duurzaamheid
  • Lage onderhoudskosten : alles is nieuw, je hoeft je dus geen zorgen te maken over herstellingen of renovaties
  • Lagere energierekening, verminderde ecologische afdruk
  • Mogelijkheid om de woning volgens jouw behoeften en wensen in te delen en af te werken
  • Aantrekkelijk voor huurders
  • Waardestijging dankzij de moderne voorzieningen

Heb je nog vragen over de nieuwe regels? Contacteer onze experten en start zonder zorgen jouw bouwavontuur.