Nieuwe (ver)bouwregels voor 2021

Een EPC-labelpremie, renteloze energieleningen, een verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouw in héél België… 2021 heeft voor wie een nieuwbouwwoning bouwt of een woning grondig renoveert behoorlijk wat in petto. Maar er kondigen zich ook een aantal verstrengingen aan. Een overzicht.

E-peil verstrengt naar E-30

Wil je dit jaar een nieuwbouwwoning bouwen? Dan mag het E-peil van je woning (bouwaanvraag 2021) nog slechts maximaal E30 bedragen. Geen E35 meer, zoals tot nu voor nieuwbouwwoningen gold. Ligt het E-peil of de energieprestatiescore van je woning toch hoger? Dan riskeer je een boete. Voor ingrijpende energetische renovaties zakt het E-peil van E70 naar E60.

S-peil blijft op S31

Het S-peil of het schil-peil, de score die sinds 2018 de energie-efficiëntie van de totale gebouwschil (muren, ramen, dak, vloeren,…) aanduidt, zou normaal op 1 januari verstrengd worden van S31 naar S28. Dat zou voor veel bouwers extra kosten betekenen. Denk aan extra investeringen in isolerende beglazing of duurdere isolatie. De verstrenging zou er pas komen in 2022.

6% btw voor afbraak en heropbouw

Als je een oude woning koopt, is het soms slimmer deze af te breken en een nieuwbouwwoning in de plaats te zetten. Zo ben je zeker dat je aan alle energienormen voldoet – en ben je helemaal vrij de stijl en inrichting te kiezen waar jij van droomt. Voor het afbreken en heropbouwen geldt een verlaagd btw-tarief van 6%. Tot vorig jaar kon je daar slechts in 32 centrumsteden van genieten. Sinds 1 januari 2021 (en nog tot 31 december 2022) in heel België.

BEN-eisen voor nieuwbouwwoningen

Haalt je nieuwbouwwoning een E-peil van 30 en een S-peil van 31, én komt de energie voor je verwarming, ventilatie, koeling en warm water grotendeels uit hernieuwbare energiebronnen? Dan voldoe je ook aan de BEN-eisen. Die zijn vanaf dit jaar de standaard voor als je een nieuwbouwwoning wil bouwen. Kijk hier wat ze precies inhouden.

EPC-labelpremie voor grondige energetische renovaties…

Bouw je geen nieuwbouwwoning, maar koop je een huis of appartement dat nog niet voldoet aan de genoemde energienormen? Dan kan je bij de Vlaamse overheid een EPC-labelpremie krijgen voor een grondige energetische renovatie. Let wel op: de werken moeten binnen de 5 jaar worden uitgevoerd. Hoeveel je krijgt hangt af van het behaalde EPC-label na renovatie: van A+ tot F.

…en een renteloze energielening tot 60.000 euro

Als je je woning grondig wil renoveren kan je vanaf dit jaar bij de Vlaamse overheid een renteloze lening aanvragen. Het bedrag daarvan is geplafonneerd op 60.000 euro. Alles hangt af van het energielabel dat je woning na de renovatie heeft.

En dan nog dit

Duurzame, hernieuwbare energiebronnen zijn de toekomst en daar wordt volop op ingezet.

Wil je meer weten over een van deze maatregelen? Danilith is al jaren thuis in energie-efficiënt/neutraal bouwen. Of je nu kiest voor de À la carte formule en bouwt in je eigen stijl of de voorkeur geeft aan een typewoning uit het Comfort aanbod. Wij zorgen ervoor dat je woning op vlak van energieverbruik futureproof is. Benieuwd naar onze realisaties, een brochure aanvragen of onze kijkwoningen bezoeken? We helpen je graag voort!