Kostprijs nieuwbouwwoning

Wat bepaalt de kostprijs van een nieuwbouwwoning?

In een eerder bericht kon je al lezen over de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen of bouwen van een nieuwbouwwoning. Hier gaan we graag wat dieper op wat de kostprijs van een nieuwbouwwoning bepaalt.

Bepaling budget of droomwoning

Op voorhand je budget bepalen en een duidelijk beeld vormen van waar je droomwoning aan moet voldoen, is een eerste cruciale stap. Zo weet je perfect naar welk type woning je op zoek kan gaan. De bijkomende kosten (zie verder) kun je dan van dit bedrag aftrekken om zo de juiste kostprijs van je nieuwbouwwoning te bepalen.

Je maximale bouwbudget wordt doorgaans bepaald door je eigen inbreng en een hypothecaire lening. De maximale grootte van de hypothecaire lening hangt af van de aflossingstermijn, je inkomen, eventuele schulden en de rentevoet. Deze rentevoet wordt dan weer hoofdzakelijk bepaald door quotiteit (de verhouding tussen de eigen inbreng en het te ontlenen bedrag), de looptijd en jouw onderhandelingstechnieken bij het bedingen van de beste lening bij verschillende banken.

Hoe jij je droomwoning ziet, heeft natuurlijk een belangrijke impact op je budget. Het bouwtype (gesloten, open of halfopen), de regio, de ligging en de grootte van de bouwgrond. Al deze voorkeuren bepalen mee de kostprijs van je nieuwbouwwoning.

Nieuwbouwwoning – ruwbouw en afwerking

De kostprijs van de nieuwbouwwoning zelf wordt grosso modo bepaald door de ruwbouw en de mate van afwerking.

Bij de kostprijs van de ruwbouw moet je vooral rekening houden met de woningoppervlakte, de draagkracht van de fundering, de beglazing en de keuze van de materialen (dakpannen, gevelstenen, buitenschrijnwerk).

De kostprijs van de afwerking hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de gewenste afwerkingsgraad van, bijvoorbeeld, het binnenschrijnwerk, de keuken of de badkamer.

Let op: Door de steeds strengere energienormen is ook de kost van bepaalde isolatie-, verwarmings- en ventilatietechnieken sterk toegenomen. Denk aan de plaatsing van zonnepanelen of warmtepompen.

De grootste kost, en dus zeker niet te onderschatten, zijn echter de werkuren van de verschillende aannemers en installateurs. Deze kost kan je drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken.

Erelonen, btw, aktekosten, …

Tot slot heb je ook nog de erelonen van notaris en architect, de btw en registratierechten voor de overheid en de kosten aan de bank voor jouw hypothecaire lening.

Voor het ereloon van een architect mag je al gauw 7% van de bouw rekenen. Het ereloon van de notaris bedraagt ongeveer 2% van de nieuwbouwwoning.

Ook de overheid pikt graag een graantje mee met de btw en registratierechten. De registratierechten worden beïnvloed door het kadastraal inkomen van de woning. Is het kadastraal inkomen lager dan € 745, dan profiteer je van een laag beschrijf en betaal je 5% registratierechten. Is het kadastraal inkomen hoger dan € 745, dan geldt het groot beschrijf en zit je vast aan 10% registratierechten.

Daarnaast betaal je ook nog eens kosten aan de bank voor de hypothecaire lening. De grootste kosten hierbij zijn de aktekost en schuldsaldoverzekering. Deze verschillen per bank, dus neem dit zeker op bij de vergelijking van de bank van jouw voorkeur.

Sleutel op de deur bouwonderneming Danilith

Online heb je verschillende tools die aan de hand van enkele parameters een indicatie kunnen geven van de kostprijs van jouw nieuwbouwwoning.

Maar overweeg ook eens om contact op te nemen met een sleutel op de deur bouwonderneming zoals Danilith. Een sleutel op de deur firma staat namelijk in voor het volledige bouwproces en kan zo de nodige info en kostprijsinschattingen verschaffen. Zo betaal je bij Danilith bijvoorbeeld slechts 4% ereloon voor de architect terwijl dit gemiddeld 7% is!

Bij bouwonderneming Danilith kan je een bestaande nieuwbouwwoning kopen, een nieuwbouwwoning bouwen volgens een van de 26 typewoningen of een woning bouwen volgens eigen plan (À la carte). Ook bouwen op eigen bouwgrond vormt geen enkel probleem.

Vragen of een afspraak maken? Contacteer ons hier, we helpen je graag verder.