Hoeveel registratierechten betaal je voor een nieuwbouwwoning?

Deel dit artikel op

Eerst dit. Sinds juni 2018 is het gekende klein en groot beschrijf afgeschaft. Als je vandaag een bestaand huis of appartement in Vlaanderen koopt, betaal je bovenop de aankoopsom een registratiebelasting van 7 procent. De voorwaarden zijn wel dat het je enige woning is en je er binnen de 2 jaar in trekt. Het tarief wordt individueel bekeken. Zo kan de ene partner genieten van het tarief van 7% terwijl de andere het normale tarief van 10% betaalt.

Voor tweede woningen, buitenverblijven, bouwgronden of vastgoedinvesteringen betaal je nog altijd 10 procent (groot beschrijf).

Het tarief van 7% geldt uitzonderlijk ook voor een belegger in onroerend goed die het pand niet zelf zal bewonen, maar het zal verhuren aan een erkend sociaal verhuurkantoor (SVK).

Dat moet dan wel gebeuren binnen de drie jaar na aankoop en met een huurcontract voor een minimumduur van 9 jaar.

Koop je een bescheiden woning in een kernstad of plan je energiezuinige renovaties? Dan geniet je van extra voordelige voorwaarden. En ook het principe van de meeneembaarheid blijft bestaan. Meer informatie vind je op de site van de Vlaamse overheid of bij je gemeente.

En wat voor nieuwbouw?

Maar wat als je bij ons een nieuwbouwwoning koopt of een van onze Comfort of À la carte sleutel-op-de-deur woningen wil bouwen? Betaal je dan ook registratierechten? Dat is een ander verhaal:

Je betaalt registratierechten op de aankoop van de grond en btw op de aankoop van het gebouw als je een sleutel-op-de-deur woning koopt waarop de Wet Breyne van toepassing is. Let wel: er wordt een onderscheid gemaakt tussen een nog te bouwen woning of appartement en een huis of appartement in aanbouw. Hierover geven we je graag persoonlijk meer toelichting. Goed nieuws is dat je nooit registratierechten én btw op dezelfde aankoop zal moeten betalen.

Wil je meer weten over registratierechten of de btw-plicht bij de aankoop van een nieuwbouw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij leggen je graag klaar en duidelijk uit hoe de vork precies in de steel zit.

BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN

- Wortegem-Petegem (Tjammelsstraat 45)
- Lasne (Route de Beaumont 2B)
- Roosdaal (Ninoofsesteenweg 58)