Hoe je huis duurzaam verwarmen in een digitale wereld

Tegen 2050 verbiedt Europa fossiele brandstoffen voor de verwarming van gebouwen. Een aardgasaansluiting is vanaf 2025 verboden bij nieuwbouwwoningen. Wat is het alternatief? En welke gevolgen heeft dit als je vandaag bouwplannen hebt? Onze experten zetten de belangrijkste feiten op een rij en kijken hoe ook digitalisering je woning – en de bouw ervan – duurzamer kan maken.

Vandaag bouwen = vooruitkijken

Heb je plannen om een nieuwbouwwoning te bouwen? Hou er dan rekening mee dat de EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) al vanaf dit jaar (2023) een duurzaam verwarmingssysteem op lage temperatuur voorschrijft bij een centrale verwarming met water als afgiftemedium. In principe installeer je dus best een warmtepomp en sluit je die aan op een vloerverwarmingssysteem of lage temperatuur radiatoren. Kies je voorlopig liever nog voor een gasketel? Geen probleem. Maar let op: vanaf eind 2024 is het over en uit met de gasketel in nieuwbouwwoningen.

Duurzame projectbouw

Voor grote nieuwbouwprojecten zoals verkavelingen of appartementsgebouwen is de uitstap uit fossiele brandstoffen al begonnen in 2021. Bijverwarming op aardgas in combinatie met een hernieuwbaar energiesysteem als hoofdverwarming of aardgas voor collectieve verwarming via warmtekrachtkoppeling is wel nog toegelaten. In onze projecten voorzien we meestal warmtepompen en zonnepanelen.

Danilith is er helemaal klaar voor

Bij Danilith zijn we volledig mee met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van hernieuwbare energie. Zoals we eerder al aangaven, installeren we steeds vaker lucht-water warmtepompen in onze nieuwbouwwoningen. Daarnaast nemen we ook het voortouw op het vlak van elektrificatie. Dat is geen overbodige luxe in het licht van de huidige energietransitie en de stijgende populariteit van elektrische wagens. PV-panelen, warmtepompen en laadinfrastructuur (ook thuis) zijn absoluut nodig, en ze helpen om ons voor te bereiden op de klimaatuitdagingen.

Digitalisering verbetert het bouwproces

Duurzaam bouwen gaat echter veel verder dan het voorzien van verwarmingssystemen op basis van hernieuwbare energiebronnen. Zo zet de bouwsector ook hard in op digitalisering en investeert ze sterk in innovatieve technologieën. Dat is belangrijk voor het optimaliseren van de ontwerp- en bouwprocessen waardoor er nog sneller, flexibeler, efficiënter en kwalitatiever kan worden gewerkt. Dankzij het gebruik van digitale technologieën verloopt de werfvoorbereiding en -uitvoering in ons geautomatiseerd bouwsysteem alvast steeds vlotter en kunnen we kosten (en energie) besparen en het rendement van onze bouwprojecten verhogen. Bovendien kunnen we sneller inspelen op de behoeften van klanten, en dat is toch waar we het uiteindelijk voor doen.

Duurzaam verwarmen

En dat brengt ons tot slot terug bij de vraag hoe je, in het licht van al die nieuwe technologische ontwikkelingen, een nieuwbouwwoning vandaag duurzaam en energie-efficiënt kan verwarmen. Lucht-water warmtepompen en zonnepanelen zijn het meest voor de hand liggende alternatief voor aardgas of mazout. Maar wist je dat ook geothermische verwarming een optie is? Daarmee haal je de energie uit de grond. Hoe werkt zo’n geothermische warmtepomp? Simpel gezegd: het is een netwerk van buizen, gevuld met vloeistof, dat (horizontaal of verticaal) in de grond wordt geplaatst. De bodemwarmte zorgt ervoor dat de buizen opwarmen. De ‘opgevangen’ warmte wordt getransporteerd naar een warmtepomp die de warmte op zijn beurt omzet en overdraagt aan het verwarmingssysteem van je huis.

Een groot voordeel van geothermische verwarming is dat het zowel kan verwarmen als koelen. In de winter gebruik je de warmte van de aarde om je huis te verwarmen. Terwijl in de zomer de warmte juist wordt afgevoerd naar een koelere bodem, waardoor je huis op een energiezuinige manier wordt gekoeld. Op deze manier kun je het hele jaar door genieten van een comfortabel binnenklimaat.

Vragen?

Ga je (bijna-)energieneutraal bouwen? Dan is een duurzame verwarming geen overbodige luxe, maar een must-have. Je vermindert tenslotte je energieverbuik én je ecologische voetafdruk. Wil je weten welke verwarming voor jou de meest (eco)logische keuze is en hoe wij die in jouw woning kunnen voorzien? Contacteer ons. We zijn digitaal bereikbaar. 😊