BEN-woning bouwen? Zo pak je het aan!

Deel dit artikel op

Heb je bouwplannen? Dan kijk je misschien beter uit naar een energiezuinige woning. Vanaf 2021 moeten zelfs alle nieuwbouwwoningen Bijna-Energieneutraal zijn. Hoe zo’n BEN-woning eruitziet, dat tonen we je graag in onze kijkwoning in Wortegem-Petegem. Wat het bouwen van een energiezuinige woning precies inhoudt, vertellen we je hier. Ben je er klaar voor?

Danilith nieuwe BEN kijkwoning

Wat is een BEN-woning?

Als je bouwt of verbouwt, moet je voldoen aan de energieprestatieregelgeving EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze schrijft in 2021 het niveau bijna-energieneutraal of BEN voor. Dit wil zeggen dat je je BEN-huis energiezuinig moet verwarmen, ventileren en koelen. Zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen of biomassa-installaties die energie halen uit hernieuwbare energiebronnen worden dus de regel. Daarnaast moet een BEN-woning ook beschikken over een doorgedreven isolatie.

De 6 voorwaarden van BEN

Bij het bouwen van een BEN-woning, moet je huis voldoen aan 6 voorwaarden:

 • een E-peil van maximaal E30 (vanaf volgend jaar is dat trouwens voor alle nieuwbouwwoningen al E-35)
 • een S-peil van maximaal S28 (vervangt het K-peil van maximaal K40)
 • een maximale U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt, uitgedrukt in W/m²K) van de verschillende constructiedelen 
 • een minimaal risico op oververhitting 
 • verplichte ventilatievoorzieningen 
 • een minimum hoeveelheid hernieuwbare energie

Het S-peil vervangt het K-peil

Sinds januari 2018 is het K-peil vervangen door het S-peil of het Schilpeil. Dit peil geeft aan hoeveel energie een woonunit nodig heeft om de temperatuur constant te houden. Hoe minder en hoe efficiënter de vorm van de woning en hoe lager dit peil. Het S-peil houdt rekening met alle energetische kwaliteiten van de bouwschil én met de vorm. Het peil hangt af van de isolatie van de schildelen, de luchtdichtheid van het gebouw, de bouwknopen én de impact van de zonnewinsten. Het S-peil mag nu maximaal 31 zijn, maar vanaf 2021 wordt dat S28.

Waarom nu al energiezuinig bouwen?

Een energiezuinige of BEN-woning bouwen biedt niets dan voordelen:

 • minder warmteverlies en minder tocht, dus meer comfort
 • een lagere energierekening
 • recht op premies (check de premiezoeker!), zoals korting op de onroerende voorheffing en een voordelige Energielening  
 • minder schadelijke invloed op het milieu 
 • kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
 • behoud van de waarde van het huis

En als je aan een BEN-woning denkt: een aantal banken verlenen een voordelig BEN-krediet.

Hoe bouwt Danilith een energiezuinige woning?

Bij het bouwen van een energiezuinige of Bijna-Energieneutrale woning komt heel wat kijken. Om aan alle EPB- en BEN-normen te voldoen, moet je van in de ontwerpfase en doorheen het hele bouwproces focussen op de scherpe energiescore. Dat vraagt ervaring, een gedegen materiaalkennis en inzicht in duurzame bouwtechnieken. Hoe pak je het dak en de vloer aan? Hoe zorg je dat de U-waarde van de buitenmuren de 0,24 W/m²K niet overschrijdt? Hoe voorkom je warmteverlies via beglazing, ramen en deuren? Aan welke eisen moet de ventilatie voldoen? Kies je voor systeem A, B, C of D? Welke hernieuwbare energiebron(nen) gebruik je voor de verwarming en/of de productie van warm water? En, last but not least, hoe maak je je woning luchtdicht?

In de kijkwoning die Danilith al in 2017 bouwde, kan je met eigen ogen komen zien hoe je met ons bouwsysteem een sleutel op de deur BEN-woning kan bouwen. De gevel- en dakelementen zijn in ons eigen atelier volgens een geautomatiseerd bouwproces gemaakt en op de werf gemonteerd. De woning is daarbij uitgerust met de modernste technieken op vlak van verwarming, isolatie, ventilatie en domotica. Technieken die we ook kunnen inzetten voor de bouw van jouw energiezuinige huis.

Maak een afspraak voor een bezoekje aan onze BEN-kijkwoning.

Een woning op jouw maat

Naast onze ervaring met het bouwen van energiezuinige en BEN-woningen heb je nog redenen om te kiezen voor de sleutel op de deur bouw van Danilith. Het werk gaat vooruit omdat het bouwen zelf vooral indoor gebeurt. En: we bieden je verschillende formules op maat van je wensen en budget. Zo kan je kiezen voor de Comfort-formule als je geen onbeperkt budget hebt. Bij de 22 typewoningen zit ongetwijfeld een huis dat voldoet aan jouw wensen. De prijs begint bij € 160.260, inclusief btw. Heb je een ruimer budget en wil je meer keuzevrijheid, dan kan je À la carte bouwen.

Vraag de Comfort- of de À la carte-brochure aan

Is een sleutel op de deur BEN-woning betaalbaar?

That’s the question... Een BEN-woning bouwen vraagt bij aanvang een grotere investering. De woning moet nu eenmaal beantwoorden aan hogere energie-eisen. Maar als je het slim aanpakt kan je binnen jouw budget gerust een sleutel op de deur BEN-woning bouwen, of je nu kiest voor een typewoning uit het Comfort-aanbod of een À la carte-woning volgens eigen plan. Hier zijn alvast enkele aandachtspunten:

 • Bouw compact en eenvoudig: beperk de bouwoppervlakte en kies voor een eenvoudige architectuur, zo bespaar je op bouwmaterialen én werkuren.
 • Spreid de werken: noodzakelijke voorzieningen hebben prioriteit (elektriciteit, verlichtingspunten, waterafvoer…), de afwerking kan later (tweede badkamer, designverlichting, kachel…).
 • Steek zelf de handen uit de mouwen: als je een beetje handig bent, kan je de afwerking van je woning gerust voor eigen rekening nemen.

Overweeg je een BEN-woning te bouwen, maar wil je er eerst een met eigen ogen zien? Breng dan eens een bezoek aan onze kijkwoning in Wortegem-Petegem. Je kan elke zaterdag en zondag (behalve feestdagen en vakantieperiodes) langskomen tussen 14 en 17 uur of een afspraak maken via het contactformulier. Wij geven je graag een rondleiding en beantwoorden al je vragen over bijna-energieneutraal bouwen.

Meer weten?

Zit je nog met vragen over energiezuinig of BEN-bouwen of wil je weten wat Danilith voor jouw bouw kan betekenen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je kan ook altijd een kijkje nemen bij onze referenties of een gratis brochure aanvragen.

Contacteer ons

BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN

- Wortegem-Petegem (Tjammelsstraat 45)
- Roosdaal (Ninoofsesteenweg 58)