BEN-woning bouwen? Zo pak je het aan!
Wat is een BEN-woning?
Als je bouwt of verbouwt, moet je voldoen aan de energieprestatieregelgeving EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze schrijft sinds 2021 het niveau bijna-energieneutraal of BEN voor. Dat wil zeggen dat je je BEN-huis energiezuinig moet verwarmen, ventileren en koelen. Zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, … die energie halen uit hernieuwbare energiebronnen zijn dus de regel. Daarnaast moet een BEN-woning ook beschikken over een doorgedreven isolatie.
EPB-eisen bij bouwaanvraag 2023 / Wijzigingen vanaf 2023 voor Vlaanderen
- E-peil maximaal E30
- Thermische isolatie: S-peil maximaal S28. Het ’S-Peil’ of ‘schilpeil’ drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement en niet voor een appartementsgebouw. Hoe minder energie nodig is om de temperatuur van de wooneenheid op peil te houden en hoe efficiënter de vorm, hoe lager en hoe beter het S-peil. Hoe lager het S-peil, hoe beter het dus gesteld is met de schil van de woning, energetisch gezien.
- S-peilcompensatie: Sinds 2022 is een compensatiemogelijkheid ingevoerd voor de S-peileis. Een wooneenheid waarbij S28 niet wordt behaald (maar wel S29, S30, S31) voldoet wél aan de EPB-eisen, als een strenger E-peil wordt behaald. Voor bouwaanvragen vanaf 2023 moet ter compensatie een E-peil van E20 worden behaald (in plaats van E30). Voor bouwaanvragen in 2022 was dat E25.
- Hoger aandeel hernieuwbare energie verplicht: Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 stijgt het minimumaandeel aan hernieuwbare energie voor nieuwbouw en voor ingrijpende energetische renovaties. Voor nieuwbouw wordt het aandeel opgetrokken naar minstens 25 kWh/m².
- Verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht voor nieuwbouw: Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 wordt via de EPB-regelgeving een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht bij nieuwbouw, als gekozen wordt voor een centrale verwarming met water als afgiftemedium. Deze eis zal ervoor zorgen dat alle nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel. Een warmtepomp met water als warmteafgiftemedium haalt immers maar goede rendementen als het afgiftesysteem op lage temperatuur kan werken, terwijl dat bij bijvoorbeeld een gasketel ook op hoge temperatuur kan.
- Bij sloop- en heropbouw is er een korting van 50% (gedurende 5 jaar) op de onroerende voorheffing wanneer het E-peil hoogstens E20 bedraagt. Wanneer dit peil hoogstens E10 is, vermindert de onroerende voorheffing met 100% gedurende 5 jaar.
Voordelen energiezuinig bouwen
Een energiezuinige of BEN-woning bouwen biedt niets dan voordelen:
- minder warmteverlies, dus meer comfort
- een lagere energierekening
- eventuele korting op de onroerende voorheffing bij sloop- en heropbouw
- minder schadelijke invloed op het milieu
- kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
- meerwaarde op je woning
Hoe bouwt Danilith een energiezuinige woning?
Bij het bouwen van een energiezuinige of Bijna-Energieneutrale woning komt heel wat kijken. Om aan alle EPB- en BEN-normen te voldoen, moet je van in de ontwerpfase en doorheen het hele bouwproces focussen op de scherpe energiescore. Dat vraagt ervaring, een gedegen materiaalkennis en inzicht in duurzame bouwtechnieken. Hoe pak je het dak en de vloer aan? Hoe voorkom je warmteverlies via beglazing, ramen en deuren? Aan welke eisen moet de ventilatie voldoen? Welke hernieuwbare energiebron(nen) gebruik je voor de verwarming en/of de productie van warm water? En, last but not least, hoe maak je je woning luchtdicht?
In de kijkwoning die Danilith al in 2017 bouwde, kan je met eigen ogen komen zien hoe je met ons bouwsysteem een sleutel op de deur BEN-woning kan bouwen. De gevel- en dakelementen zijn in ons eigen atelier volgens een geautomatiseerd bouwproces gemaakt en op de werf gemonteerd. De woning is daarbij uitgerust met de modernste technieken op vlak van verwarming, isolatie, ventilatie en domotica. Technieken die we ook kunnen inzetten voor de bouw van jouw energiezuinige huis.
Maak een afspraak voor een bezoekje aan onze BEN-kijkwoning
Een woning op jouw maat
Naast onze ervaring met het bouwen van energiezuinige en BEN-woningen heb je nog redenen om te kiezen voor de sleutel op de deur bouw van Danilith. Het werk gaat vooruit omdat het bouwen zelf vooral indoor gebeurt. En: we bieden je verschillende formules op maat van je wensen en budget. Zo kan je kiezen voor de Comfort-formule als je geen onbeperkt budget hebt. Bij onze typewoningen zit ongetwijfeld een huis dat voldoet aan jouw wensen. Wil je meer keuzevrijheid, dan kan je ook À la carte bouwen.
Vraag de Comfort- of de À la carte-brochure aan
Is een sleutel op de deur BEN-woning betaalbaar?
That’s the question... Een BEN-woning bouwen vraagt bij aanvang een grotere investering. De woning moet nu eenmaal beantwoorden aan hogere energie-eisen. Maar als je het slim aanpakt kan je binnen jouw budget gerust een sleutel op de deur BEN-woning bouwen, of je nu kiest voor een typewoning uit het Comfort-aanbod of een À la carte-woning volgens eigen plan. Hier zijn alvast enkele aandachtspunten:
- Bouw compact en eenvoudig: beperk de bouwoppervlakte en kies voor een eenvoudige architectuur, zo bespaar je op bouwmaterialen én werkuren.
- Spreid de werken: noodzakelijke voorzieningen hebben prioriteit (elektriciteit, verlichtingspunten, waterafvoer…), de afwerking kan later (tweede badkamer, designverlichting, kachel…).
- Steek zelf de handen uit de mouwen: als je een beetje handig bent, kan je de afwerking van je woning gerust voor eigen rekening nemen.
Overweeg je een BEN-woning te bouwen, maar wil je er eerst een met eigen ogen zien? Breng dan eens een bezoek aan onze kijkwoning in Wortegem-Petegem. Wij geven je graag een rondleiding en beantwoorden al je vragen over bijna-energieneutraal bouwen.