Nieuwbouwwoning bouwen binnen je budget: 10 tips

Een nieuwbouwwoning bouwen binnen je budget met deze 10 tips

Wat de kostprijs van een nieuwbouwwoning bepaalt kon je in een vorige blogpost lezen. Nu gaan we een stapje verder en krijg je de nodige bruikbare tips voorgeschoteld om binnen je budget te blijven bij de bouw van een nieuwbouwwoning.

1. Doe onderzoek naar de woningprijzen per gemeente

In de stad, dichtbij vrienden en familie of nabij je werk: het zijn de vaakst genoemde prioriteiten voor de ligging van een woning. Maar deze locaties kunnen gevoelig duurder zijn dan pakweg de regio net buiten de stadskern of een buurgemeente vlak naast jouw ideale ligging. Zo kan je al gauw enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s profijt doen voor dezelfde woning.

Research doen? Bekijk dan de woningprijzen per gemeente (cijfers 2014) hier.

2. Bouw eenvoudig en hoger

Kies voor een eenvoudige constructie met zo weinig mogelijk hoekjes en kantjes. Zo kan je het aantal werkuren van de aannemers en het materiaalgebruik doen dalen.

Je woning in de hoogte bouwen in plaats van in de breedte zorgt ervoor dat je minder fundering en minder materialen voor je dak nodig hebt. Dit geldt wel enkel wanneer je de vergelijking tussen hoogbouw en laagbouw maakt op een even grote bewoonbare oppervlakte.

3. Bouw compact

Waarmee we niet verwijzen naar de grootte van de woning maar wel naar efficiënter bouwen. Er wordt namelijk gestreefd naar een ideale verhouding tussen een zo groot mogelijke oppervlakte waar men leeft (en die verwarmd dient te worden) en een zo klein mogelijk ‘verliesoppervlakte’ zoals buitenmuren, grond, daken, enz … Een slimme indeling van de woning is daarbij zeer belangrijk. Denk maar aan de woonkamer naar het zuiden richten en de berging naar het noorden.

Voorbeelden van compact bouwen zijn een kubusvormige woning, een draaitrap in plaats van een rechte trap, een gesloten bebouwing, enz …

Compact bouwen drukt niet enkel de bouwprijs maar zorgt ook voor een lager e-peil waardoor jouw energiefactuur daalt.

4. Stabiele fundering

Hou rekening met de draagkracht van jouw bouwgrond. Indien die onstabiel is, kunnen de kosten hoog oplopen. Wanneer er twijfel is over de draagkracht, laat dan een grondboring uitvoeren.

5. Kies voor een garage buiten de woning

Een garage in de woning neemt heel wat bewoonbare oppervlakte in beslag, wat een negatieve invloed heeft op het principe over compact wonen uit puntje 3. Plaats daarom je garage buiten je woning. Kiezen voor een carport in plaats van een gemetste garage, dat bespaart je extra kosten.

6. Kies prijs-kwaliteit materiaal

Streef naar een ideale prijs-kwaliteit bij je materiaalkeuze. Zo kan je op een eenvoudige manier heel wat euro’s besparen zonder al te veel in te boeten op kwaliteit of smaak.

Enkele voorbeelden:

  • Vloerbekleding: kies laminaat in plaats van parket. Dit kan al heel wat euro’s per vierkante meter schelen.
  • Binnendeuren: kies voor MDF in plaats van glas of eik.
  • Ramen en deuren: kies voor pvc. Pvc is goedkoper dan aluminium en onderhoudsvriendelijker dan hout maar is tevens sterk en isoleert goed.
  • Keuken: ga voor een degelijke standaardkeuken in plaats van een keuken op maat of designkeuken. Ook een werkblad uit hout, inox of arduin is een pak goedkoper dan graniet of composiet.

TIP: je kan in het begin kiezen voor goedkopere materialen of een gedeeltelijke afwerking, om nadien je woning stap voor stap op te waarderen op eigen tempo en budget.

7. Toekomstgericht en energiezuinig bouwen

Dan denken we vooral aan technieken gericht op het reduceren van de energiefactuur.

Zorg in de eerste plaats dat jouw woning goed geïsoleerd is. Let daarbij vooral op het dak en de muren. Combineer deze inspanningen met zonnepanelen en energiezuinige toestellen zoals een warmtepomp of zonneboiler.

Let wel op dat je niet ‘overinvesteert’. Bereken vooraf welke inspanningen nodig zijn om jouw energieverbruik zo efficiënt mogelijk te doen dalen.

8. Zelf handen uit de mouwen steken

Als je soms wat tijd kan vrijmaken en je bent een handige Harry kan je bepaalde werkzaamheden zelf uitvoeren. Dan denken we niet aan complexe taken zoals pleisteren maar aan bepaalde klusjes die niet moeilijk zijn maar toch heel wat manuren kosten, zoals schilderen, een keuken in elkaar zetten en voorbereidingswerken uitvoeren.

9. Premies

Gelukkig maak je aanspraak op heel wat premies bij de bouw van een nieuwe woning. Deze kan je online voor Vlaanderen hier terugvinden of je kan je informeren bij je gemeente.

10. Sleutel op de deur bouwen

Sleutel op de deur bouwen is een bouwconcept waarbij 1 bouwonderneming instaat voor het hele bouwproces. Bouwen met een sleutel op de deur bouwonderneming is zorgeloos bouwen. Er is steeds 1 aanspreekpunt, er wordt enkel gewerkt met professionals en men kan een voorstel uitwerken geheel volgens jouw budget en voorkeuren.

Bij sleutel op de deur bouwen is de bouwtermijn meestal ook korter omdat er niet telkens voor iedere klus een aparte aannemer gecontacteerd moet worden.

Sleutel op de deur bouwonderneming Danilith

Een nieuwbouwwoning bouwen binnen jouw budget? Dan is sleutel op de deur bouwonderneming Danilith jouw perfect match!

Wij houden steeds rekening met jouw voorkeuren en budget en gebruiken steevast de nieuwste bouwtechnieken, met speciale aandacht voor bovenstaande tips. En er is meer! Wist je dat wij zelfs een EPB-expert in dienst hebben die vanaf het ontwerp van de plannen onze klanten begeleidt en adviseert, en dit gedurende het hele bouwtraject, zodat de strengste energienormen moeiteloos gehaald worden?

Welke woning je ook wilt bouwen, wij luisteren naar jouw voorkeuren. Daarbij heb je de keuze uit 2 bouwformules: à la carte of comfort.

Benieuwd hoe Danilith dit alles in de praktijk verwezenlijkt? Bezoek onze kijkwoning in Wortegem-Petegem, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan.

Persoonlijk advies krijgen of een afspraak maken? Contacteer ons hier.