Bouwen van een energiezuinige nieuwbouwwoning

Deel dit artikel op

Energiebesparingen nieuwbouwwoning

Hoe bouw je een energiezuinige nieuwbouwwoning?

Ben je van plan een nieuwbouwwoning te bouwen of te kopen? Dan moet je rekening houden met de steeds strengere energienormen. Dat geldt overigens ook voor de renovatie van bestaande woningen. Wat de normen voor 2016 zijn en hoe deze zullen evolueren, lees je hier.

Steeds strengere energie-eisen in Vlaanderen

De energienormen worden steeds strenger. Vlaanderen wil tegen 2021 ‘bijna-energieneutraal bouwen’ (BEN) namelijk als norm handhaven voor nieuwbouwwoningen. Het minimale E-peil wordt dan 30. Dat E-peil is een maatstaf die aangeeft hoe energiezuinig je woning en de vaste installaties zijn (kWh/m²). Hoe lager het E-peil, hoe lager het energieverbruik.

Energie-eisen nieuwbouwwoningen in 2016

Het maximale E-peil voor projecten met vergunningsaanvraagdatum of meldingsdatum 2016 ligt op E50, terwijl dit nog E60 was in 2015. E50 geldt ook nog voor 2017. Voor de periode 2018-2019 zal deze grens op E40 liggen, voor 2020 op E35 om dan in 2021 de doelstelling van E30 (BEN) te halen.

(http://www.energiesparen.be/epb/welkeeisen)

Wat bepaalt het E-peil van een nieuwbouwwoning?

Het E-peil wordt beïnvloed door de energieprestaties van het gebouw enerzijds en de vaste installaties anderzijds. Er moet dus rekening gehouden worden met beide factoren bij het bouwen of volledig renoveren van je woning.

Woning (gebouw)

Het E-peil van het gebouw kan je verbeteren door rekening te houden met volgende facetten:

 • Oriëntatie en bezonning: is het gebouw naar het zuiden georiënteerd en zijn er geen ‘obstakels’, zoals gebouwen of bomen, die zonlicht tegenhouden?
 • Isolatie: wat is de mate van isolatie voor de muren, dak, vloer, ramen en deuren?
 • Compactheid van de woning: hoe groter de woning, hoe meer warmte verloren kan gaan en hoe meer ‘inspanningen’ de installaties moeten leveren om de woning te koelen, verwarmen, ventileren, …
 • Luchtdichtheid: een luchtdichte schil zonder spleten en kiertjes vermijdt dat koude lucht binnenkomt, warme lucht naar buiten ontsnapt en eventueel vocht insijpelt.

Installaties

Ook de juiste installaties hebben een grote invloed op het E-peil:

 • Elektriciteit: produceer zelf elektriciteit met zonnepanelen op het dak. Leg er voldoende zodat je de elektriciteitsfactuur kunt terugbrengen naar 0!
 • Verwarming:
  • ​Gas of stookolie: kies voor een hoogrendementsketel.
  • Elektriciteit: installeer een warmtepomp waarbij koelen niet is voorzien of uitgeschakeld. Bij het kiezen van een warmtepomp heb je de keuze tussen lucht-lucht, lucht-water of bodem-water (geothermie of diepteboring). Elk type heeft een verschillend rendement.
  • Sanitair warm water: maak gebruik van een zonneboiler.
 • Ventilatie: installeer een kwalitatief ventilatiesysteem. Naarmate woningen steeds beter geïsoleerd worden, wordt een goede ventilatie almaar belangrijker.
 • Koeling: plaats screens voor de ramen om de warmte in de zomer buiten te houden.
 • Verlichting: kies voor ledverlichting. Het verbruik ligt lager en de levensduur is veel hoger.

Tot slot: energiezuinige elektrische apparaten (A+++) hebben niet meteen een impact op het E-peil, maar wel op je energiefactuur!

Premies

De inspanningen die je leverde om je nieuwbouwwoning energiezuinig te maken, zorgen er natuurlijk voor dat je energiefactuur een stuk lichter wordt. Op lange termijn zullen de investeringen zich zelfs volledig terugverdienen.

Daarnaast kan je ook bijkomende premies ontvangen van je netbeheerder wanneer je E-peil aanzienlijk lager is dan de wettelijke norm. De voorwaarden, procedure en bedragen kan je hier terugvinden.

Vertrouw op bouwonderneming Danilith

Energiezuinig bouwen loopt als een rode draad door het verhaal van (sleutel op de deur) bouwonderneming Danilith. Dat werd in 2015 extra in de verf gezet met de lancering van het Home made Homes-concept. Hierdoor voldoen alle Danilith-nieuwbouwwoningen aan de strengste energienormen.

Wij hebben, als grote bouwonderneming, een EPB-expert in dienst die vanaf het ontwerp van de plannen, en dit gedurende het hele bouwtraject, onze klanten begeleidt en adviseert zodat de strengste energienormen moeiteloos behaald worden.

Kiezen voor Danilith is ook kiezen voor een zorgeloze aanpak. Wij begeleiden je van A tot Z zodat de strengste energienormen moeiteloos behaald worden.

Meer info over energiezuinig bouwen? Contacteer ons hier.

Benieuwd hoe Danilith dit in de praktijk verwezenlijkt? Bezoek onze kijkwoning in Wortegem-Petegem, bekijk onze referenties of vraag de brochure aan.

Bezoek onze kijkwoningen