Duurzaam bouwen

Deel dit artikel op

Duurzaam wonen en bouwen danilith bouwonderneming

Duurzaam bouwen en wonen

Het milieu en de stijgende energiekosten krijgen de laatste decennia steeds meer aandacht. Ook in de bouwsector. Passief wonen, duurzaam bouwen en ecologisch wonen. Het zijn termen die we steeds vaker horen. Maar wat levert duurzaam bouwen op?

Wat is duurzaam bouwen?

Wie duurzaam bouwt, denkt niet enkel op korte en middellange termijn. Het principe houdt ook rekening met het milieu en energieverbruik op de lange termijn. Ook toekomstige generaties plukken er dus de vruchten van.

Hoe kun je duurzaam bouwen? Dit zijn alvast enkele punten om op te letten in alle fasen van het bouwproject:

  • Reduceer het energieverbruik door een perfecte doorgedreven isolatie en de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler…
  • Zorg voor een gezond binnenklimaat dankzij een goede ventilatie
  • Gebruik duurzame bouwmaterialen die niet schaars zijn en die je altijd kan hergebruiken
  • Bouw je woning op een goede locatie (dicht bij je werk of het openbaar vervoer)
  • Let op de oriëntatie van je woning en installeer een goede zonnewering

Meer tips en uitleg over duurzaam bouwen vind je hier.

Waarom duurzaam bouwen (voordelen)?

Rekening houden met het milieu en de toekomstige generaties is mooi, maar ook op korte en middellange termijn heeft duurzaam bouwen tal van voordelen.

1. Rentabiliteit

De ideale oriëntatie van je woning bepalen, je dak, vloeren en muren isoleren, hoogrendementsglas installeren, inzetten op hernieuwbare energie en zonnewering … Deze slimme investeringen kunnen je energieverbruik, en de bijbehorende kosten, sterk doen dalen of zelfs tot nul reduceren. Zo verdien je de gemaakte investeringen al snel terug en doe je op lange termijn ongetwijfeld een uitstekende zaak.

Duurzaam (ver)bouwen heeft bovendien een positief effect op de EPB-score. Hierdoor zal je, indien je je woning later wilt verkopen, een hogere verkoopprijs kunnen vragen en meer potentiële kopers aantrekken.

Tot slot zijn er tal van premies voor wie op een duurzame manier wil bouwen of verbouwen.

2. Gezondheid en comfort

Naast het financiële, draagt duurzaam bouwen ook bij tot duurzaam wonen. Zo verhoogt een beter binnenklimaat het wooncomfort.

Het isoleren van je woning voorkomt warmteverliezen en houdt de binnentemperatuur, zowel in de winter als in de zomer, constant. Dit creëert een aangenaam gevoel en bovendien zal je minder de verwarming of airco moeten inzetten om een ideale temperatuur te bereiken. Je verbruikt dus minder energie.

Je woning isoleren heeft vele voordelen maar kan er ook voor zorgen dat je woning niet meer ademt. Zo blijft de ‘vuile lucht’ in de woning hangen en wordt deze niet voldoende ververst. Daarom is een goede ventilatie van belang voor de afvoer van vochtige lucht en de aanvoer van voldoende verse lucht en een gezond binnenklimaat.

Bouwonderneming Danilith, jouw duurzame bouwpartner

Duurzaam bouwen loopt als een rode draad door het verhaal van bouwonderneming Danilith. In 2015 zet het dat extra in de verf met de lancering van het Home made Homes-concept: Danilith bouwt sinds jaren woningen naar eigen recept, met traditionele en duurzame materialen die voldoen aan de strengste energienormen. En dat valt duidelijk in de smaak bij de vorige én de toekomstige generaties!

Zoek je een bouwpartner die naar je luistert en rekening houdt met duurzaam bouwen doorheen het volledige bouwproces? Wij helpen je bij de keuze van een duurzame en energievriendelijke oplossing in functie van je budget, de oriëntatie en grootte van je woning, de wettelijke normen, soort woning, manier van wonen…

Of wil je gewoon meer weten over duurzaam wonen of wat we voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons hier of laat je inspireren door enkele van onze referenties.

BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN

- Wortegem-Petegem (Tjammelsstraat 45)
- Roosdaal (Ninoofsesteenweg 58)