Alles wat je moet weten over het bouwen van een BEN-woning

Deel dit artikel op

Alles wat je moet weten over het bouwen van een BEN-woning danilith

Alles wat je moet weten over het bouwen van een BEN-woning

In 2017 openden we de deuren van onze nieuwe kijkwoning in Wortegem-Petegem. Het bijzondere aan dit huis is dat het een bijna-energieneutrale of BEN-woning is die beschikt over moderne en milieuvriendelijke technieken op vlak van verwarming, isolatie, ventilatie en domotica. BEN is een energienorm waaraan alle nieuwbouwwoningen moeten voldoen vanaf 2021. Maar niets houdt je tegen om nu al BEN-woning te bouwen. Wij zetten de voordelen op een rij voor je én leggen uit wat BEN precies inhoudt.

Wat is een BEN-woning?

Als je bouwt of verbouwt, moet je voldoen aan de energieprestatieregelgeving EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat). Deze schrijft in 2021 het niveau bijna-energieneutraal of BEN voor. Dit wil zeggen dat een BEN-huis zijn energie voor verwarmen, ventileren en koelen haalt uit groene energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen en biomassa-installaties. Daarnaast moet een BEN-woning ook beschikken over een doorgedreven isolatie.

De 7 criteria van BEN

Bij het bouwen van een BEN-woning, moet het huis voldoen aan 7 voorwaarden:

 • een E-peil van maximaal E30
 • een S-peil van maximaal 28 (vervangt het K-peil van maximaal K40)
 • een maximale warmtedoorgangscoëfficiënt van de verschillende constructiedelen
 • een netto energiebehoefte voor verwarming van maximaal 70 kWh/m²
 • een minimaal risico op oververhitting
 • verplichte ventilatievoorzieningen
 • een minimum hoeveelheid hernieuwbare energie

Het S-peil vervangt het K-peil

Vanaf januari 2018 zijn er geen voorwaarden meer voor het K-peil, die wordt vervangen door het S-peil of het Schilpeil. Dit peil geeft aan hoeveel energie een woonunit nodig heeft om de temperatuur constant te houden. Hoe minder dit is en hoe efficiënter de vorm van de woning, hoe lager dit peil. Het S-peil houdt rekening met alle energetische kwaliteiten van de bouwschil én met de vorm. Het peil hangt af van de isolatie van de schildelen, de luchtdichtheid van het gebouw, de bouwknopen én de impact van de zonnewinsten. Het S-peil mag nu maximaal 31 zijn, maar vanaf 2021 maximaal 28.

De voordelen van een BEN-woning

Er is geen reden om te wachten tot 2021 om een BEN-woning te bouwen. Zo’n energiezuinige woning biedt namelijk niets dan voordelen:

 • minder warmteverlies en minder tocht, dus meer comfort
 • een lagere energierekening
 • recht op premies, zoals korting op de onroerende voorheffing en een voordelige energielening
 • een voordelig BEN-krediet bij een aantal banken
 • minder schadelijke invloed op het milieu
 • kleinere afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
 • behoud van de waarde van het huis, ook na 2020

Vind de voor jou relevante subsidies

Personen die een BEN-woning bouwen in Vlaanderen, kunnen in aanmerking komen voor verschillende premies. Wil je weten van welke financiële voordelen je precies kan genieten? Maak dan gebruik van de subsidiemodule van het Vlaams Energieagentschap. Deze handige zoekmotor lijst alle premies voor je op.

Toonaangevende BEN-kijkwoning bij Danilith

Zoals we hierboven al aanhaalden, opende Danilith in 2017 de deuren van een nagelnieuwe kijkwoning. Het bijzondere hieraan is dat het een BEN-woning is die 100% voldoet aan de nieuwbouwnormen voor 2021. Ze is uitgerust met de modernste technieken op vlak van verwarming, isolatie, ventilatie en domotica. Technieken die we ook kunnen inzetten voor de bouw van jouw energiezuinige huis.

Een woning op jouw maat

Naast onze ervaring met het bouwen van BEN-woningen heb je nog redenen om te kiezen voor de sleutel op de deur bouw van Danilith. We bieden je verschillende bouwformules op maat van je wensen en budget. Zo kan je kiezen voor de Comfort-formule als je geen onbeperkt budget hebt. Bij de 22 typewoningen zit ongetwijfeld een huis dat voldoet aan jouw wensen. De prijs begint bij € 160.260, inclusief btw.

Heb je een ruimer budget en wil je meer keuzevrijheid, dan kan je À la carte bouwen.

> Vraag de Comfort- of de À la carte-brochure aan.

Systeembouw: het beste resultaat in de kortste tijd

Bij Danilith hanteren we een uniek bouwsysteem, dat grotendeels indoor gebeurt. Onze vakmannen maken zowel de gevel- als de dakelementen in eigen atelier, volgens een geautomatiseerd bouwproces. Zo ondervindt de bouw geen last van regen, wind, vorst, vandalisme of andere factoren die de bouw kunnen vertragen. De afwerking van de gevelelementen gebeurt manueel. Vervolgens brengen we alle bouwelementen over naar de werf, waar we je woning monteren.

Ontdek onze BEN-kijkwoning

Overweeg je een BEN-woning te bouwen, maar wil je er eerst een met eigen ogen zien? Breng dan eens een bezoek aan onze kijkwoning in Wortegem-Petegem. Je kan elke zaterdag en zondag (behalve feestdagen en vakantieperiodes) langskomen tussen 14 en 17 uur of een afspraak maken via het contactformulier. Wij geven je graag een rondleiding en beantwoorden al je vragen over bijna-energieneutraal bouwen.

Meer weten?

Zit je nog met vragen over BEN-bouwen of wil je weten wat Danilith voor jouw bouw kan betekenen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je kan ook altijd een kijkje nemen bij onze referenties of een gratis brochure aanvragen.

BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN

- Wortegem-Petegem (Tjammelsstraat 45)
- Roosdaal (Ninoofsesteenweg 58)